Auto privé of zakelijk

Steeds vaker worden fiscale regels omtrent het zakelijk rijden van een privé auto of het privé rijden van een zakelijke auto veranderd.

Bijtelling

Indien je als zzp’er een auto op de zaak zet dan mogen alle kosten (inclusief afschrijvingen en financieringslasten) zakelijk worden afgetrokken. Indien je meer dan 500 kilometers per jaar met de auto rijdt voor privé doeleinden dient er te worden bijgeteld. De bijtelling (bij een eenmanszaak) bedraagt:

* percentage van de cataloguswaarde (14%, 20% of 25%, afhankelijk van CO2 uitstoot).

Dat percentage wordt bij jouw inkomen als zzp’er opgeteld en daarover betaal je inkomstenbelasting.
Indien je werkelijke autokosten lager zijn dan de forfaitaire bijtelling (van 14%, 20% of 25%) dan is het in veel gevallen interessanter om de auto privé te rijden en € 0,19 per kilometer te declareren.

Bij auto’s ouder dan twee jaar en jonger dan 15 jaar, is het meestal voordelig om deze toe te rekenen aan het privé vermogen en € 0,19 per kilometer te declareren. Dit bedrag is een all-in prijs inclusief parkeren, tol etc.

 

BTW retour bij auto in privé

Als je auto privé wordt gehouden maar deze wordt ook voor zakelijke ritten gebruikt dan geldt het volgende:

Als de auto privévermogen is, kun je geen btw aftrekken bij de aankoop. Wel mag je de btw op onderhoud-, reparatie- en gebruikskosten aftrekken voor zover je de auto voor de onderneming gebruikt. Ga daarbij uit van de verhouding tussen het aantal zakelijke kilometers en het aantal verreden kilometers op jaarbasis.
Houd er wel rekening mee dat alleen het deel dat je gebruikt voor belaste omzet aftrekbaar is.

Voorbeeld 1: je rijdt per jaar 10.000 km waarvan zakelijk 9.000 km en de ritten zijn geregistreerd, dan mag je 90% van de btw op brandstof en onderhoud terugvorderen.

Voorbeeld 2: je rijdt per jaar 10.000 km waarvan zakelijk 2.000 km en de ritten zijn geregistreerd, dan mag je 20% van de btw op brandstof en onderhoud terugvorderen.

Houd je een rittenregistratie bij dan mag je tevens € 0,19 per km als kosten in je bedrijf op voeren voor elke gereden km.