Starten als ZZP’er

Waar moet je op letten als startende ZZP’er?

Ondernemer worden kan vrijwel iedereen. Je maakt een afspraak bij de kamer van koophandel, en voordat je het weet sta je weer buiten en heb je een BTW nummer. Ondernemer zijn is een heel ander verhaal. Bij het runnen van een eenmanszaak komt heel wat kijken. Niet alleen vanuit je eigen werkzaamheden, ook administratief komt er heel wat bij kijken. Wij hebben een aantal punten voor je op een rij gezet.

Een paar belangrijke aandachtspunten:

Ben je ook voor de Belastingdienst een “echte” ondernemer?

Dat jij jezelf als ZZP-er ziet, betekend nog niet dat de Belastingdienst dat ook doet. En dat is wel belangrijk, want je krijgt als zelfstandige een hoop fiscale voordelen. Om te beoordelen of er sprake is van een onderneming heeft de Belastingdienst een aantal regels.

  • Ze kijken naar de winst van je bedrijf. Maak je alleen maar verlies of maak je altijd maar een beetje winst kan de Belastingdienst oordelen dat je geen echte ondernemer bent.
  • Ook kijken ze naar je zelfstandigheid. Bepaald een ander hoe je jou werkzaamheden moet uitvoeren dan ontbreekt de zelfstandigheid. Dan ben je volgens de belastingdienst geen ondernemer.
  • Daarnaast kijken ze naar het aantal opdrachtgevers. Heb je bijvoorbeeld maar 1 klant per jaar dan beschouwen ze dat als loondienst. Omdat er niet echt duidelijke regels zijn zegt de Belastingdienst dat je globaal 3 opdrachtgevers per jaar moet hebben. Je grootste opdrachtgever mag niet meer dan 70% van je werkbare tijd in beslag nemen.

Zoals je ziet een hoop regels die de Belasting hanteert. Blijf je met vragen zitten rondom bovenstaande regelgeving stel hem dan via contact.

Zet een deel van je inkomsten opzij

Als je als gewone werknemer in vaste dienst bent ontvang je een netto salaris. Je werkgever heeft al loonbelasting afgehouden. Als ZZP’er zijn je inkomsten die je ontvangt altijd bruto. De belastingdienst heeft nog recht op een deel van dat geld. Reserveer daarom een deel je inkomen om aan je belasting verplichtingen te kunnen voldoen. Als je ongeveer 35% van je omzet opzij zet heb je het grootste gedeelte alvast apart staan voor de te betalen belasting. Hiermee voorkom je dat je in de betalingsproblemen komt.

Let op alle aftrekmogelijkheden

Wie door de belastingdienst als ondernemer wordt gezien, komt in aanmerking voor de zelfstandigeaftrek van €7.280,00. Voorwaarde is wel dat je voldoet aan de fiscale urencriterium.  Die bedraagt 1225 uur gewerkte uren per kalenderjaar. Daaronder vallen ook niet productieve uren, zoals de tijd die je besteed aan netwerken of je administratie. Houd dus altijd een urenregistratie van je onderneming bij. Als beginnend ondernemer kan je ook aanspraak maken op startersaftrek. Starters kunnen de eerste 5 jaar van hun onderneming maximaal 3 keer een bedrag van € 2.123,00 aftrekken van hun bedrijfswinst.

Houd je administratie goed bij

Als zelfstandige moet je regelmatig belastingaangifte doen. Daarom is het belangrijk dat je een goede administratie bijhoudt. Je bent namelijk verplicht je zaken op orde te hebben, ook administratief. Hiertoe verplicht de wet ons.
Zo moet je je administratie 7 jaar lang te bewaren, als je dit dus niet op orde hebt kunnen de gevolgen verstrekkend zijn. Buiten de verplichtingen van de wet geeft een correct bijgehouden administratie je inzicht in de kosten en inkomsten van je onderneming.

Het is belangrijk dat je alle facturen die je uitschrijft en betaald ook registreert in je administratie. Denk daarbij ook de uren die je maakt, deze vind je vaak terug in een agenda. Zorg dat dit op orde is. Zo ook de kassabonnen, tankbonnen en andere kleine zaken die vaak worden vergeten, je moet ze gewoon goed bewaren.

Zelf bijhouden of administratiekantoor inschakelen?

Als je zelf niet goed bent onderlegd om je administratie bij te houden is het zeer verstandig om een administratiekantoor te zoeken. Deze kan zorgen dat je administratie zo bijgehouden wordt dat de belastingdienst hier geen op of aanmerkingen over zal maken. Zo kun jij jezelf bezighouden met je beroep en onderneming.

De kosten wegen op tegen de baten

Denk niet alleen aan de kosten, deze wegen zeker op tegen de baten van je onderneming. Een goede administratie levert je geld op. Wil jij in contact komen met een administratiekantoor voor starters in de regio Oss? Wij van Jet’s Cijfertaal staan voor je klaar, neem contact op.

Verzekeren is duur maar verstandig

Slechts 1 op de 4 ZZP-ers in Nederland heeft een arbeidsongeschiktheidverzekering (AOV) afgesloten. Veel ZZP-ers vinden deze verzekering te duur. Vooral voor starters stellen het de eerste jaren uit om een AOV verzekering af te sluiten. Wat veel ZZP-ers niet weten is dat een AOV verzekering aftrekbaar is bij de inkomstenbelasting, daardoor betaald de belasting dus een beetje mee met de premie.

Wat men vaak niet realiseert is dat als je een ongeval krijgt als ZZP-er je vaak veel inkomstenverlies hebt. Je onderneming ligt dan stil en er zijn geen inkomsten. Wat veel ZZP-ers zeggen is ” oh dat overkomt mij niet”. Maar als het je wel overkomt kan het wel eens vervelende gevolgen hebben. Dus mijn advies is aan alle ZZP-ers sluit een AOV verzekering af zodat je altijd gedekt bent als je iets mocht overkomen.

Heb je meer vragen of heb je advies nodig over de bovenstaande onderwerpen bij het starten van je bedrijf als ZZP’er, neem dan vrijblijvend contact op.