De 11 tips van Jet’s Cijfertaal voor de ZZP-er

In Nederland bevinden zich de meeste ZZP-ers in de bouwsector. Dit is de sector waar Jet’s Cijfertaal zich op heeft gespecialiseerd. Door de meer dan 25 jaar ervaring in de bouwsector die Jet’s Cijfertaal in huis heeft kan zij uw administratie compleet verzorgen of als u wenst alleen te controleren. Hierdoor kunt u zich volledig richten op waar u goed in bent. Bent u echter geen ZZP-er in de bouw, ook dan kunt u altijd bij Jet’s Cijfertaal terecht.

Om de ZZP-ers te helpen heb ik 11 tips uitgewerkt waar u als (startende)  ZZP-er wellicht gebruik van kunt maken.

  1. Regel je pensioen  Als ZZP-er moet je zelf je pensioen te regelen. Hiervoor zijn diverse mogelijkheden. Laat je goed informeren en raadpleeg minstens 2 pensioenadviseurs. Ben je zelfstandig schilder dan ben je verplicht om je te verzekeren bij het BPF. Laat je daar dan informeren.
  2. Sluit een aansprakelijkheidsverzekering af   Als ZZP-er bestaat de kans dat je schade toebrengt aan de eigendommen van iemand anders. Denk bijvoorbeeld aan een omgewaaide steiger, een pot verf die op de vloerbedekking valt of je ladder die op iemand zijn auto valt. Deze schades kunnen aardig in de papieren lopen. Dek dit risico af met een aansprakelijkheidsverzekering. Dit is zowel voor jezelf als voor je klanten een hele geruststelling.
  3. Zorg dat je een VCA diploma bezit.  Het VCA-vol is een mooi kwaliteitskeurmerk voor jouw bedrijf. Tijdens de cursus leer je goed om te gaan met risico’s op de werkvloer. Werk je voor andere bouwbedrijven, dan is het vaak een verplichting om een VCA diploma in je bezit te hebben. Het is een investering in tijd en geld maar dat verdient zich zeker terug in de toekomst.
  4. Overweeg een AOV verzekering te nemen.  Jet’s Cijfertaal weet dat de AOV niet populair is onder de ZZP-ers en vaak erg duur. Maar wat als jij een jaar echt niet kunt werken? Wie betaalt dan de rekeningen (huur, hypotheek enz)? Onze tip: Vraag in ieder geval een offerte op voor deze verzekering en laat je goed informeren over de te dekken risico’s. Verzeker alleen hetgeen echt noodzakelijk is om de kosten voor de AOV laag te houden. Heeft u verder advies nodig, Jet’s Cijfertaal zal u daarbij helpen.
  5. Breng het juiste BTW tarief in rekening   BTW verlegt, 6% of 21%. Als ZZP-er kun je al deze tarieven tegenkomen. Zorg dat je weet welk tarief berekend moet worden. Administratiekantoor Jet’s Cijfertaal kan je hierbij helpen, dus twijfel je bel gerust.
  6. Zorg dat je iets achter de hand hebt voor de te betalen inkomstenbelasting en BTW.  Het advies van Jet’s Cijfertaal is om door het jaar heen een bepaald percentage van je omzet opzij te zetten op een spaarrekening om dit te kunnen gebruiken voor de afdracht van inkomstenbelasting en BTW. Zo voorkom dat je geen geld ter schikking hebt op het moment dat je moet betalen. Zo moet je (in de meeste gevallen) eens per drie maanden btw afdragen en eens per jaar inkomstenbelasting. Tevens adviseer ik om je inkomstenbelastingbetalingen te verdelen door het jaar heen, hierdoor worden de uitgaven verspreid en je houdt overzicht.
  7. Zorg dat je over een ruim klantenbestand beschiktVeel startende ZZP -ers werken voor andere bedrijven. Hoewel dit een mooie manier is om te beginnen zitten hier enkele risico’s aan. Werkt je teveel voor één bedrijf dan bestaat de kans dat de belastingdienst je niet ziet als zelfstandige ondernemer . Toch is het ook van belang om zelf werk aan te gaan nemen, zodat je niet afhankelijk bent van andere bedrijven. Hierdoor kun je ook meer je eigen planning maken en wordt je niet gestuurd door anderen.
  8. Zorg dat je werk over het hele jaar is verdeeld   Naast de offerte die je bij je klant neerlegt is het ook van belang dat je overlegt wanneer de klant het werk graag uitgevoerd wil hebben. Zo kom je beide niet voor verrassingen te staan. Schilders bijvoorbeeld hebben het in de zomer veel drukker als in de winter. Dus wanneer een klant bijvoorbeeld binnenwerk heeft is het goed om te vragen wanneer het werk uitgevoerd mag worden. Wellicht mag het in de winter worden uitgevoerd, hierdoor heb je in de zomer meer tijd voor het buitenwerk. Soms is het geven van een “winterkorting” de manier om de klant te stimuleren om het werk in de winter te laten uitvoeren.
  9. Maak duidelijke afspraken met je klanten   Als je goede afspraken met je klant maakt zal dit bijdragen aan een prettige samenwerking. Zorg dat je de afspraken met je klanten goed vastlegt. Maak een offerte waarin je duidelijk aangeeft wat je doet en welke materialen je gebruikt. Het is belangrijk dat de klant deze ondertekent. Hierdoor voorkom je eventuele problemen later. En als extra voordeel is het dat als je klant tevreden is over je werk hij dit zeker ook verder zal vertellen aan anderen waardoor je een positieve naam opbouwt.
  10. Zorg voor een goede calculatie  Wanneer je gaat werken voor een vaste prijs wil je vaak tegemoet komen aan de wensen van de klant en meestal wil de klant niet te veel betalen. Het nadeel is dat klanten aan het einde van de klus kwaliteit toch in eens veel belangrijker vinden. Hierin moet jij dus een beetje vooruitdenken voor de klant. Maak een prijs waar jezelf achter staat en lever altijd goede kwaliteit.
  11. Maak reclame van je eigen werk  Ben je op een klus bezig, laat dan duidelijk zien dat jij dit bent. Heeft je bus reclame? Zet deze voor de deur, zet borden in de tuin of op de steiger en maak een praatje met de buren als deze komen kijken. Maak, als het mag, foto’s van het eind resultaat en gebruik deze op je site.

Heeft u ondanks bovenstaande tips toch nog vragen over het hoe en wat rondom de ZZP-er, vul dan onderstaand formulier in.

Heeft u vragen vul dan onderstaand formulier in:

Dit contactformulier is gedeactiveerd omdat u weigerde de Google reCAPTCHA-service te accepteren die nodig is om alle berichten die door het formulier worden verzonden, te valideren.

Henriëtte van Gaal